Vinland-smøret kommer på UNESCO-liste

På Vinland er vi stolte av å servere smør fra Baggerudsetra, en 350 år gammel gård i Dokka, 750 meter over havet, der ti kyr og budeia Målfrid Anita Rønningen lager det vi mener er verdens beste smør.

Den norske og svenske seterdriften er unik i verden. Det dreier seg om sommerbeite på setre på fjellet, der kyrne har et variert beite bestående av en rekke ulike gress og andre ville vekster, samt en unik kultur rundt ysting og kinning. Vi er vant til at vin anerkjennes for sitt unike terroir – seterkulturen er Norges Grand Cru. Dette smøret har mer kompleks smak, syrlig og fyldig – og med mer umettede fettsyrer, vitaminer og mineraler.

Nå skal den norske seterdriften blir innskrevet på UNESCOs liste over immateriell kulturarv, ved siden av kulturuttrykk som argentinsk tango og mexicansk cuisine.  Utdelingen finner sted den 4 desember.

Vi gratulerer Baggerudsetra og alle de andre flotte norske (og svenske) seterprodusentene.

Les artikkelen her.